Alle vakantietips
+31 6 40689884

Vanaf Keszthely is het maar 20 minuten rijden naar de burcht van Sümeg. Hoog op een heuvel gelegen torent de burcht ver boven de omgeving uit. Als u er bovenop staat dan kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de uitgestrekte omgeving.

Het is aan de indeling van de stad te zien dat Sümeg een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de Romeinse tijd. Sümeg is vooral bekend voor zijn indrukwekkende burcht. De burcht van Sümeg stamt uit het eind van de 13e eeuw en werd op een kalksteenheuvel van 270 meter hoog gebouwd. De heuvel toont een ronde vorm aan. Een weg leidt je aan de zuidkant, tot boven aan de ingangspoort. Tijdens de oorlogen tegen de Turken had de burcht een militaire betekenis. Toen ze strategisch geen rol meer speelde, trad het verval in.

Tussen 1955 en 1964 werden de torens, de muren en de bastions gerestaureerd. Met het bezoek op de Sümeg-burcht wordt op het binnenplein de geschiedenis van het kasteel uitgebeeld door figuranten. Zo ziet men bijvoorbeeld een aanval afslaan van de Turken door Hongaarse ridders en soldaten en het dagelijks leven op een middeleeuws kasteel. Aan de muren staan wapenschilden, lansen en verdedigingswapens opgesteld. In de zomer worden er in de burcht dagelijks middeleeuwse ruiterspelen georganiseerd in authentieke kledij. Leuk om vanuit uw vakantiewoning of appartement een keer te bezoeken en om langs het Balatonmeer naar Keszthely weer terug te rijden. Bekijk de link

Ook het typisch Hongaarse dorpje is een mooie bezienswaardigheid. Zo is er de Parochiekerk, gebouwd in het midden van de 18e eeuw in de bekende laat-barokstijl. Het mooiste zijn de prachtige fresco's op aan muren, plafond en koepel van Franz Anton Maulbertsch, volgens kenners de mooiste fresco's van Hongarije.

Het mooiste gebouw van de stad, het vroegere Bisschopspaleis (Püspök-palota) in barokstijl (midden 18e eeuw) is nu in gebruik als leerlingenverblijf. Aan de oostzijde van het plein staat de eveneens in het midden van de 18e eeuw gebouwde voormalige franciscaner kerk. De kerk herbergt een rijk versierd barokaltaar en een uit hout gesneden Piëta (een zittende Maria-figuur, treurend om het dode lichaam van haar Zoon).

Van de vroegere stadsmuur, die in diverse straten te zien is, is nog ongeveer één kilometer bewaard gebleven. In veel straten staan mooie herenhuizen, de meeste in barokstijl. Het geboorte- en sterfhuis van de romantische Hongaarse dichter Sándor Kisfaludy is nu als museum ingericht. De dichter verzamelde en bewerkte sagen over de burchtruïnes in de omgeving.

Op een heuvel aan de westrand van de stad (Mogyorós-Domb) werd in 1960 een 5000 jaar oude vuursteengroeve ontdekt. Door de open steengangen van een dak te voorzien, werd de groeve geschikt gemaakt als openluchtmuseum.

En om je bezoek compleet te maken zijn er diverse restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

Vakantiehuis Balaton geeft u tips om uw verblijf in Hongarije te veraangenamen. Opvolging van deze tips geschiedt geheel op eigen risico.

Overzicht van alle Balaton Vakantie Tips: Vakantietips